Sałatka ziemniaczana z oliwkami
uree ziemniaczane każdy lubi, ale czasami można pójść całkiem inną drogą. Sałatka na bazie ziemniaków, ale wzbogacona o doskonałe produkty śródziemnomorskie, może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiadowy wypełniacz. Warto spróbować.
Składniki
- 400g ziemniaków (najlepsze młode w mundurkach)
- 100g zielonych oliwek Holives Halkidiki
- 100g czarnych oliwek Holives Kalamata
- kilka pomidorów koktajlowych
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta oregano
- natka pietruszki
Krok po kroku
Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odstawić do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokrój w dosyć spore kawałki.
Oliwki i pomidory przekrój na pół, pietruszkę posiekaj i całość dodaj do ziemniaków. Oliwę wymieszaj z octem, dodaj oregano i połącz z warzywami. Dopraw pieprzem jesli to konieczne.
Sałatka jest pyszna solo, ale równie dobrze może stanowić idealną alternatywę dla gotowanych ziemniaków spożywanych do obiadu.
Wybrane przepisy

Śródziemnomorski chleb z oliwkami
Każdy wie że oliwki świetnie smakują z dobrym pieczywem. A gdyby tak samemu zrobić chleb, który zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół. Kluczem do sukcesu są jak zawsze najlepsze oliwki na świecie. Reszta zależy od Ciebie.
Więcej...
Smażone oliwki Halkidiki
Nie wiem czy się zgodzisz ze zdaniem George’a Bernarda Shaw, ale na pewno zgodzisz się, że pomysł, aby smażyć oliwki brzmi ciekawie, nieprawdaż? Do tego przepisu polecamy większe odmiany oliwek. Łatwiej je panierować, a do tego, całe czy przekrojone, świetnie prezentują się na talerzu.
Więcej...
Pieczona papryka z oliwkami Kalamata
Czy pieczona papryka może dobrze smakować z oliwkami? Oczywiście. W dodatku nie potrzeba na to wiele czasu. Jeśli masz wszystkie potrzebne składniki, w kilka minut na Twoim talerzu może zagościć przepyszne danie.
Więcej...