zapisz się do naszego newslettera!

Bądź pierwszym, który otrzyma najświeższe informacje dotyczące naszych produktów. Nie przegapisz także atrakcyjnych promocji.

Nie rozsyłamy Spamu. Przeczytaj naszą politykę prywatności
Dziękujemy! Od tej chwili będziesz na bieżąco z nowościami Holives.
Ups! Nie udało się wysłać formularza. Spróbuj jeszcze raz
startO nasOfertaprzepisysklepKontakt
0

Twój koszyk

$0.00
  • :
Usuń
Razem
Płać w przeglądarce
przejdź do kasy
Koszyk jest pusty
Produkt nie jest dostępny w podanej ilości.
Powrót do przepisów

Smażone oliwki Halkidiki

N

ie wiem czy się zgadzasz ze zdaniem George’a Bernarda Shaw, ale na pewno zgodzisz się, że pomysł, aby smażyć oliwki brzmi ciekawie, nieprawdaż?

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia

Do tego przepisu polecamy większe odmiany oliwek. Łatwiej je panierować, a do tego, całe czy przekrojone, świetnie prezentują się na talerzu.

Składniki

Do wykonania tego wyszukanego dania będziemy potrzebować naszych wyśmienitych oliwek, oraz kilku innych składników, które bez problemu powinieneś znaleźć w kuchni

  • 2 tuziny zielonych oliwek Halkidiki, drylowanych lub nadziewanych Twoim ulubionym nadzieniem (czosnek, suszone pomidory)
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 1 duże jajo, delikatnie rozbite
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

Krok po kroku

Namocz oliwki w zimnej wodzie i pozostaw na około 5-10 minut, następnie odcedź i osusz.
Wsyp mąkę do płytkiego naczynia. Wbij jajko do innego naczynia, a bułkę tartą z parmezanem do kolejnego.
Najpierw wrzuć oliwki do mąki, następnie do ubitego jajka, a na koniec do bułki tartej z parmezanem. Połóż je na talerzu i pozwól im odpocząć, aby dać panierce szansę  uformowania skorupy.
Podgrzej olej roślinny w rondlu tak aby był gorący, ale nie dymił. Oliwki usmaż na złoty kolor, a następnie wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Podawaj na talerzu wraz z ulubionym sosem lub czerwoną papryką, pokrojoną w paski.

Wybrane przepisy

Pieczona papryka z oliwkami Kalamata

Czy pieczona papryka może dobrze smakować z oliwkami? Oczywiście. W dodatku nie potrzeba na to wiele czasu. Jeśli masz wszystkie potrzebne składniki, w kilka minut na Twoim talerzu może zagościć przepyszne danie.

Więcej...

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Puree ziemniaczane każdy lubi, ale czasami można pójść całkiem inną drogą. Sałatka na bazie ziemniaków, ale wzbogacona o doskonałe produkty śródziemnomorskie, może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiadowy wypełniacz. Warto spróbować.

Więcej...

Śródziemnomorski chleb z oliwkami

Każdy wie że oliwki świetnie smakują z dobrym pieczywem. A gdyby tak samemu zrobić chleb, który zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół. Kluczem do sukcesu są jak zawsze najlepsze oliwki na świecie. Reszta zależy od Ciebie.

Więcej...
O nas

Kochamy oliwki! Zielone, czarne
i w każdym innym kolorze.
A szczególnie te boskie, z Grecji. Chcemy przybliżyć ich znakomity smak Wam wszystkim. Jeśli nie wiecie co można z nich zrobić...
...pokażemy Wam!

przejdź do
Start
O nasOfertaPrzepisySklepSubskrypcjeKontaktNewsletter!
Kontakt
Jesteśmy z Krakowa !
office@holives.pl
Tel: +48 12 3451595
Wyślij wiadomość
INFO
RODO
Polityka prywatnościRegulaminDostawyReklamacje i zwroty
Copyright Holives 2019