Smażone oliwki Halkidiki
ie wiem czy się zgadzasz ze zdaniem George’a Bernarda Shaw, ale na pewno zgodzisz się, że pomysł, aby smażyć oliwki brzmi ciekawie, nieprawdaż?
Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia
Do tego przepisu polecamy większe odmiany oliwek. Łatwiej je panierować, a do tego, całe czy przekrojone, świetnie prezentują się na talerzu.
Składniki
Do wykonania tego wyszukanego dania będziemy potrzebować naszych wyśmienitych oliwek, oraz kilku innych składników, które bez problemu powinieneś znaleźć w kuchni
- 2 tuziny zielonych oliwek Halkidiki, drylowanych lub nadziewanych Twoim ulubionym nadzieniem (czosnek, suszone pomidory)
- 3 łyżki stołowe mąki
- 1 duże jajo, delikatnie rozbite
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
Krok po kroku
Namocz oliwki w zimnej wodzie i pozostaw na około 5-10 minut, następnie odcedź i osusz.
Wsyp mąkę do płytkiego naczynia. Wbij jajko do innego naczynia, a bułkę tartą z parmezanem do kolejnego.
Najpierw wrzuć oliwki do mąki, następnie do ubitego jajka, a na koniec do bułki tartej z parmezanem. Połóż je na talerzu i pozwól im odpocząć, aby dać panierce szansę uformowania skorupy.
Podgrzej olej roślinny w rondlu tak aby był gorący, ale nie dymił. Oliwki usmaż na złoty kolor, a następnie wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
Podawaj na talerzu wraz z ulubionym sosem lub czerwoną papryką, pokrojoną w paski.
Wybrane przepisy

Pieczona papryka z oliwkami Kalamata
Czy pieczona papryka może dobrze smakować z oliwkami? Oczywiście. W dodatku nie potrzeba na to wiele czasu. Jeśli masz wszystkie potrzebne składniki, w kilka minut na Twoim talerzu może zagościć przepyszne danie.
Więcej...
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Puree ziemniaczane każdy lubi, ale czasami można pójść całkiem inną drogą. Sałatka na bazie ziemniaków, ale wzbogacona o doskonałe produkty śródziemnomorskie, może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiadowy wypełniacz. Warto spróbować.
Więcej...
Śródziemnomorski chleb z oliwkami
Każdy wie że oliwki świetnie smakują z dobrym pieczywem. A gdyby tak samemu zrobić chleb, który zaskoczy smakiem rodzinę i przyjaciół. Kluczem do sukcesu są jak zawsze najlepsze oliwki na świecie. Reszta zależy od Ciebie.
Więcej...